JÓD

13.04.2021

"Sůl s jódem", tak přesně tento slogan najdete na přebalu většiny solí, ale proč tam vlastně je? 

    Jód se používá především proti snížené činnosti štítné žlázy. Štítná žláza je s jódem pevně provázána, je to stopový prvek potřebný na tvorbu hormonů štítné žlázy, která napojuje jód na aminokyselinu zvanou tyrozin. Hormony štítné žlázy stimulují různé tělesné procesy a hrají roli při růstu, energii, plodnosti a v imunitním systému.

    V dnešním světě je nedostatek jódu způsoben především nevyváženou stravou. Stále více se ve své stravě vyhýbáme například rybám, jodizované soli, mléčným produktům a potravinovým doplňkům. Dnešní doba tak ještě nahrává, kdy například vegetariánská či veganská strava může ve větším měřítku trpět na nedostatek jódu. Při nedostatku tohoto prvku můžeme trpět na psychickou malátnost, problémy s koordinací, špatným růstem u dětí a další.

     Nedostatek hladiny jódu snižuje činnost štítné žlázy. Až 80% jódu, který je v lidském těle, se nachází právě ve štítné žláze. Nedostatek jódu se projevuje právě zde. Projevy nedostatku jódu mohou být únava, letargie, zvýšená hmotnost, deprese, masivní menstruace, suchá kůže, ztráta vlasů a další. Příznaky mohou být postupné a tak si jich nemusíme ani všimnout. V konečném důsledku se objevují trávicí a kardiovaskulární potíže a svaly jsou oslabené.

    Nedostatek jódu je hlavní příčinou mentální retardace, která má za následek snížení IQ až o několik bodů. I podle testů, které byly prováděné na populaci, kdy první skupina dostala ve své stravě více jódu pomocí jodizované soli, dosahovala tato skupina vyšších výsledků v testech inteligence.

    Nedostatek jódu má také vliv na další zdravotní stránky našeho těla. Až třikrát vyšší pravděpodobnost výskytu rakoviny prsu u žen. Také občasná a neobvyklá bolest a citlivost prsou během menstruačního cyklu má souvislost s nedostatkem jódu.

    Jód do těla můžeme dostat díky jodizaci domácí soli, mořským plodům jako jsou ryby, měkkýši, chaluhy, jedlé mořské řasy a další. Právě Japonsko má ve srovnání s jinými státy náskok v konzumaci mořských řas, což se projevuje právě na lepším zdravotním stavu žen.

Eat What You Need

EWYN - Blog © Všechna práva vyhrazena 2021
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky