Salát

10.04.2021

     Což takhle dát si salát. Jednoduchý pokrm, který ale moc nezasytí. Přesněji u velkého počtu osob nenaplní touhy po jídle, jaké od pokrmu potřebují, i tak by měl být součástí téměř každého jídla.

    Salát dnes známe na několik způsobů, podstatou salátů je samozřejmě vždy zelenina nebo v případě ovocných salátů ovoce. Rozeberme si zde především ty zeleninové. Jak už z názvu vyplývá, základem každého dobrého salátu je chutná zelenina. Doufám, že nejméně jeden název salátu mi řekne každý. Zmínil bych alespoň Caesar salát s kuřecím a parmezánem, Caprese salát s mozzarellou a rajčaty, hodně rozšířený jako příloha zelný salát Coleslaw, šopský salát s balkánským sýrem nebo saláty s těstovinou a další a další.

     Za mě je salát nejjednodušší jídlo na světě, alespoň z pohledu přípravy, co může být lehčí? I tak se dá spousta pokazit. Pokud salát bereme jako hlavní chod, většinou jej bude tvořit kus něčeho chutného, šťavnatého a i vařeného. To může být kus dobrého masa, většinou nakrájeného na kousíčky (kuřecí, vepřové, hovězí), kousek ryby nebo plody moře (tuňák, losos, krevety) nebo dobrý chutný a výrazný sýr (hermelín, mozzarella, balkánský sýr). 

     Hlavní přísadu by jsme měli a podle toho už můžeme sestavovat zbytek salátu. Ze zeleniny máme téměř nekonečný výběr - salát různých druhů, okurek, rajče, paprika, olivy, cibule, mrkev, zelí, lilek, brambory, špenát, rukola, polníček, červená řepa a mnoho a mnoho dalších. Takto můžeme vybírat kombinace do nekonečna, hrát si s nimi a vytvářet nové chutě. Společně s kombinací ovoce můžeme salátům dodat šmrnc.

    Co je na těchto surovinách nejdůležitější je to, že obsahují velké procento vody, nízký počet kalorií a dostatek vlákniny. Tato kombinace nám velmi pomůže při každém jídle. Jestli chceme zhubnout, začněme nejprve salátem. Salát nám tak zaplní žaludek a nezbude nám tolik prostoru se přejídat něčím nezdravím a tučným. Plus nám vláknina pomůže s následným trávením. Začněme tak jídlo salátem! Postupně Vám zde přidáme recepty na zajímavé saláty.

Eat What You Need

EWYN - Blog © Všechna práva vyhrazena 2021
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky