Voda 1.díl

11.04.2021

Naše tělo je z více jak poloviny tvořeno vodou!

   Ideální množství vody v lidském těle se točí okolo 60% (ženy mají vody v těle lehce méně než muži). Proč tam tu vodu vlastně máme? Začněme tím, že si řekneme kolik pít vody za den. Ideální množství vody si každý určíme sami, podle naší váhy, fyzické zátěže přes den a podobně. Za mě je nejjednodušší přepočet na váhu, kdy se udává přibližně 300ml vody na 10kg váhy. V mém případě kdy vážím 93kg by to odpovídalo tedy výpočtu 9,3x0,3litrů což je rovných 2,79 litrů vody za den. Je to pouze hrubý a průměrný odhad.

    Pro pravděpodobně nejpřesnější výsledek můžeme využít nejrůznějších kalkulaček a vzorců, jako je například Watsonův vzorec a další. Každopádně by jsme měli začít tím, že se převážíme na speciální váze, která měří i množství vody v těle. Tak okamžitě zjistíme jak na tom doopravdy jsme.

   Proč tu vodu vlastně potřebujeme? Voda je základním stavebním kamenem všech nově vzniklých buněk, slouží jako dopravník pro bílkoviny a sacharidy v našem těle, vypuzuje nečistoty z těla, slouží jako regulátor teploty. Je také součástí tekutiny, která obklopuje a chrání mozek a dítě v děloze.

    Jak jsme si řekli dříve, vodu potřebujeme na výplň buněk, dopravu minerálů v těle vylučování přebytečných a škodlivých látek z těla. Obecně platí, že čím méně vody vypijeme, tím více si jí tělo musí uchovat a maximálně využít. Bohužel tak omezujeme možnost pročištění těla a vypuzení škodlivých látek. Představte si, že by jste v autě neměnili olej a nechali pracovat ten starý použitý pořád dokola.

   Doporučené množství vody je přibližně 2/3 v dopoledních hodinách, řekněme do 14 hodin odpoledne a zbylou 1/3 vody připadá na odpolední hodiny. Důležité je také doplňovat vodu během tréninku a při zvýšených teplotách. Tělo uvolněním vody (pocením) ochlazuje tělo a čím více se přehříváme, tím více vody logicky musíme dodat.

   Čerpat vodu můžeme už jen z potravy, voda je obsažena především v zelenině a ovoci, pokud jídlo tepelně upravujeme tak nejlépe v páře. Ze zeleniny a ovoce si můžeme vybrat například citrusy, jahody a jiné bobule, okurek, saláty, špenát, meloun a další. Samozřejmě i polévky jsou tvořeny velkou částí vody, ne vždy však mají vyhovující množství kalorií a dalších minerálů. 

Eat/drink What You Need

EWYN - Blog © Všechna práva vyhrazena 2021
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky