Vitamín D

12.04.2021

    Pro zvýšení nejen fyzické, ale i psychické kondice.

    Co všechno tedy víme o vitamínu D? Je skvělý při prevenci rakoviny, je zásadní pro strukturu kostí, nachází se i v pohlavních hormonech. Těm co chybí sluneční světlo, se stávají více náchylní na roztroušenou sklerózu. Navíc se ukazuje, že i fyzická výkonnost (především u starších) je z velké části ovlivněna právě množstvím vitamínu D. Což je značný problém, jelikož až 25% obyvatelstva trpí nedostatkem právě tohoto vitamínu.

    Momentální doporučení pro užívání vitamínu D se nyní vztahují převážně jen ke stavbě kostí, avšak zapotřebí je i pro zachování síly svalů, fyzického fungování a v neposlední řadě pro prevenci rakoviny. Momentální nastavení vitamínu D by tak mělo být až 2,5krát vyšší, než se nyní uvádí. Dokonce polovina žen v této době neužívá doporučené denní množství tohoto vitamínu.

    U mužů se nedostatek vitamínu D projevuje především v oblasti výkonnosti, sexu a růstu vlasů. To nejdůležitější se však vztahuje na oblast sportu. Ukázalo se, že fyzická výkonnost je největší právě na konci léta, kdy je v organismu nejvyšší hladina vitamínu D. Projevuje se například v rovnováze, síle svalů, svalové hmotě, reakční době apod. Nejvíce ohroženou skupinou jsou pak starší lidé, nedostatek vitamínu D má značný na pohyb seniorů a zároveň nejsou schopni vytvářet dostatek vitamínu sami.

    Ideální je tak dostávat do těla potřebné množství vitamínu 1000 IU a víc. K tomu nám může pomoc například pravidelné opalování přibližně 3krát týdně po 15 minutách, dostatek venkovních aktivit. Pokud vám chybí čas nebo počasí, můžete si prohlédnout produkty z našeho eshopu, které máte uvedeny níže. 

https://www.ewyn.cz/vitamin-d3-2500-i-u--90-tobolek/
https://www.ewyn.cz/super-vitamin-d3-2500i-u--with-calcium-120cps/
https://www.ewyn.cz/vitamin-d3-4000iu-90-tobolek/

Eat What You Need


EWYN - Blog © Všechna práva vyhrazena 2021
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky