Glykemický index

13.04.2021

        Rychlý versus pomalý. Věděli jste, že máme cukry, které se uvolňují rychleji a naopak i ty, které se uvolňují pomalu?

    Glykemický index je výhradou posledních století, když přišly potraviny jako bílá mouka nebo rafinovaný cukr a další. Nejspíše se jste zachytili to jedno slovíčko správně. Rafinovaná potrava se stala v této době "normální", ale když nám přistanou do těla rychlé cukry z těch skvělých potravin, tělo reaguje tím, že slinivka břišní vyšle do těla velkou dávku inzulinu.

    Dnešní rychlé cukry nám pomáhají především na nervy, ale příjem právě těchto cukrů nám vyvolávají především hlad a hrnou tuky do boků. Potraviny s vysokým glykemickým indexem nám tak způsobují tloustnutí a zvyšuje riziko cukrovky. 

    Řekněme si rozdíl mezi rychlým a pomalým cukrem. Rychlý cukr jak už napovídá název se nám dostane do krevního oběhu rychle, tělo tak vyšle signál slinivce břišní, aby začala uvolňovat inzulin a tělo tak začne spotřebovávat cukry navíc. Mozku dojde brzy energie a znovu si o ni řekne tím, že začne hladovět. Pak už si stačí najít další tabulku čokolády, kousek pizzy nebo něčeho jiného a celý cyklus můžeme opakovat.

    Inzulin je jak se říká dobrý sluha, ale špatný pán. Pokud si zahráváme s tím, že jíme potraviny s vysokým glykemickým indexem a do toho tučné potraviny, cpe si je tělo přímo do tukových buněk. Dlouhodobým užíváním rychlých cukrů dochází k rezistenci vůči hormonu krevního cukru. A velkou nadprodukcí inzulinu  se tak prokopeme až k cukrovce.

 

    První pomoc vůči inzulinové rezistenci však existuje. Stopové prvky chrómu našim buňkám pomáhá obnovit reakci na inzulin. Zmenší se tak množství vylučovaného inzulinu, tělo tak dopravuje méně tuku do buněk. Mnoho sportovců dostává do těla preparáty s chrómem, aby odbourali tuk a navýšili svalovou hmotu.

    Přírodní cukry jsou pro nás lepší. Jsou obsaženy například v celozrnných výrobcích, ovoci a zelenině, bramborách. Tyto potraviny vyvolávají v tělu delší pocit sytosti, zbavují nás škodlivých látek a udržují správnou činnost a pohyb střev. Máme menší hlad a zůstáváme také štíhlí. A co je ještě lepší, po přírodních cukrech se nepřibírá, aby se změnily na tuky, muselo by tělo spálit ještě více energie.

    Co tak změnit v našem jídelníčku? Místo cukru existuje více sladidel jako například stévie nebo nám nejznámější med. U něj platí, že čím tmavší tím lepší. Na rozdíl od cukru nám med dodává i vitální látky a díky němu se i lépe hojí rány, je prevencí proti srdečnímu infarktu a i rakovině. A poslední ranou je přidání chrómu do našeho jídelníčku. Ten najdeme nejčastěji v zelenině a celozrnných výrobcích. Větší množství chrómu pak obsahují celozrnné obiloviny, švestky, brokolice, ořechy, játra a sýry.

Eat What You Need

zdroj: Žijeme zdravě, Navždy mladí - Dr. Ulrich Strunz

EWYN - Blog © Všechna práva vyhrazena 2021
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky