Kurkuma

11.05.2021

    Možná pro někoho úplně cizí slovo, pro tělo ale jeden z nejúčinnějších přírodních léků. Žluté koření, které nám pomáhá hned v několika oblastech.

    Kurkuma má celou řadu důležitých účinků jako například pomáhá správnému fungování jater, má skvělé antioxidační účinky a chrání nás před vznikem rakoviny.

    Důležitou vlastností jsou její protizánětlivé účinky. Dokonce až tak účinné, že jsou schopné vyrovnat se laboratorně vyvíjených protizánětlivých léků. Lze ji využít při léčbě zánětů kloubů, artritidy, zánětu karpálního tunelu, ale i při bolesti svalů. Sice není přesně známo, proč kurkuma účinkuje jak účinkuje, to nás ale nemusí tolik zajímat, když výsledky užívání kurkumy jsou jasné, přírodní a zdraví prospěšné.
Záněty mohou doprovázet velké množství nemocí a nemusí se tak jednat jen o záněty kloubů. Mohou doprovázet nemoci jako cukrovku, Alzheimera, rakovina, ale i běžnější astma nebo alergie. Záněty jsou častým spoluúčastníkem závažnějších onemocnění a čím více budeme mít přírodních protizánětlivých látek ve stravě, tím lépe.

     Díky svým antioxidačním účinkům chrání kurkuma DNA i buňky před poškozením a udržuje naše buňky v dobré kondici. Pomáhá i před vznikem onemocnění šedým zákalem a dokonce i zlepšuje stav oční čočky.

     Jedno z problémových onemocnění, které máme v Česku zapříčiněné především nadměrným stravováním uzených produktů (dokonce jsme byli delší dobu na čele počtu nemocných a i v počtu úmrtí na rakovinu tlustého střeva na světě, díky prevenci se tyto data ale zlepšují, více zde https://nsc.uzis.cz/index.php?pg=aktuality&aid=6), je rakovina tlustého střeva. Kurkuma však působí i proti ostatním rakovinným bujením. Tak co, zařadíte si kurkumu do jídelníčku nebo už ji tam dávno máte?

EWYN - Blog © Všechna práva vyhrazena 2021
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky