Protein 1.díl

15.04.2021

    Proteiny najdeme v našem jídelníčku denně. Jsou jedním ze stavebních kamenů našich buněk. Protein je významnou součástí kůže, vlasů, nehtů, svalů, orgánů a kostí. Jakou tedy úlohu má protein?

    Existuje 20 základních aminokyselin, které jsou stavebním kamenem proteinů. A právě složení těchto aminokyselin pak určuje konečný výsledek, tedy strukturu a fungování každého proteinu. Existuje 9 esenciálních aminokyselin, které si tělo nedokáže samo syntetizovat, a tak je musíme přijímat v potravě.

   Dalším rozdělením proteinů je na ty kompletní a nekompletní. Ty kompletní obsahují všechny esenciální aminokyseliny a najdeme je ve stravě především z živočišného původu, ale také sóji a nebo quinoy. A pak zde máme ty nekompletní, kde jak z názvu vyplývá je nekompletní množství aminokyselin a tady najdeme většinu potravy z rostlinného původu. Například fazole, oříšky a další. Je také dobré ty neúplné proteiny ve stravě kombinovat a dosáhnout tak na kompletní škálu.

   Protein je součástí každé buňky a dostatečný přísun proteinu je důležitý pro správné fungování svalů, kostí a dalších tkání. Protein hraje důležitou roli v mnoha procesech v těle jako hormony, enzymy, krevní sraženiny, reakce imunitního systému a dalších. Protein je také důležitý pro růst a vývoj, především v období dětství, dospívání a těhotenství.¨

 - Naše proteiny zde - 
  Eat What You Need

EWYN - Blog © Všechna práva vyhrazena 2021
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky