Vitamín B1

24.05.2021

    Vitamín B1 nebo také Thiamin, je jedním z vitamínů, který je pro naše tělo podstatný. Především pak pro naše srdce, ledviny a celkovou funkčnost nervového systému. A v neposlední řadě hraje důležitou roli při dodání potřebné energie.

     Tento vitamín je součástí našeho jídelníčku, alespoň pokud bereme v potaz průměrný jídelníček průměrného člověka. Najdeme jej v oříškách, masu, neloupaných obilovinách, medu nebo pivovarských kvasnicích. Velké množství najdeme právě v celozrnných a mléčných produktech, masu, luštěninách a dalších.

     Thiamin v našem těle vydrží přibližně týden, a tak jej nesmíme zapomenout pravidelně doplňovat. Při zvyšující se námaze a při zvýšené hladině stresu potřeba tohoto vitamínu stoupá. Naopak ke snížení hladiny dochází při pití kávy a nadměrné konzumaci čaje, což nám bohužel trochu snižuje význam konzumace těchto nápojů.

     Díky velkému výběru potravin v dnešní době se tolik nesetkáváme s nedostatkem tohoto vitamínu. Bohužel ne všichni volí dostatečně pestrý a nutričně bohatý jídelníček. Jednotvárnost jídelníčku avšak i nedostatek potravin především v rozvojových zemích může vést k nedostatku Thiaminu. Poznáme to především brněním v končetinách, celkovou slabostí a větší nedostatek může způsobit srdeční problémy, poruchy chůze a nervů, ale také poruchy psychiky.

Eat What You Need :)

EWYN - Blog © Všechna práva vyhrazena 2021
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky